sreda, 14. avgust 2013

Potepanje po Črni Gori

V torek  06.08.2013 smo malo po peti uri zjutraj,  krenili z avtobusom iz Maribora mimo Zagreba,  Zadra in  Splita do Makarske in naprej proti Črni Gori.
  Najprej smo se ustavili v Medžugorju, to je vasica v hercegovskem gorovju, le 20 km od Mostarja. Tu bi se naj leta 1981 Devica Marija prikazala šestim otrokom. Prvo prikazovanje je bilo 24.junija na Podbrdu. Namestili smo se v hotelu Kozina. Po krajšem počitku smo se odpravili po Marijini božji poti, ki je zelo kamnita na hrib do mesta, kjer se je prvič prikazala Marija.


                                        skalnata Marijina božja pot

                                         Miro in Zdenka

                          v ozadju mesto, kjer se je prikazala Marija

 Sonce je močno pripekalo, zato smo se vmes večkrat ustavili. Zelo veliko ljudi obišče ta kraj, saj avtobusi prihajajo z vseh koncev sveta. Po večerji sva si z ženo Zdenko ogledala vasico, ter kupila spominke. V sredo smo si po zajtrku ogledali Križevac, skalnati hrib s križem na vrhu, ki je zaradi postaj križevega pota postal nepogrešljiva točka večina romarjev. Medžugorje je danes ena najbolj obiskanih Marijinih božjih poti na svetu. Popoldne smo zapustili Medžugorje in se napotili proti Črni gori. Po prečkanju meje smo se za kratki čas ustavili v mestu Nikšič, ki ga dokumenti omenjajo že v 14.stoletju. V preteklosti so ga zaznamovali boji proti Turkom in Avstroogrsko. Danes, pa je industrijski center Črne Gore. Znan je tudi po svojem pivu, ki smo si ga z užitkom privoščili. Nato smo pot nadaljevali do Ostroga, kjer smo si ogledali samostan iz leta 1650. Pot je zelo ovinkasta in strma. Delimo ga na spodnjega in zgornjega. Zgornji je zgrajen ob pečini na nadmorski višini 900 m.V njem so relikvije sv. Vasilija Ostroškega. Gre za najpomembnejši samostan v Črni Gori.

                                     Ostrog - zgornji samostan ob pečini

                                Zdenka - v ozadju spodnji samostan

Po ogledu smo se odpravili proti Podgorici, kjer smo se namestili v hotel City.  V četrtek smo se po ogledu Podgorice odpravili v Albanijo. Čeprav pravijo, da imajo v Albaniji slabe ceste, nas je tokrat presenetilo. Cesta je bila na novo narejena, asfaltirana. Tako smo se prav lepo peljali vse do mesta Skadar, ki je pomembno albansko mesto, ki leži na zahodu države ob največjem Skadarskem jezeru, največjem na Balkanu, ki meri slabih 8000 hektarjev površine. Med pomembnimi znamenitosti mesta je utrdba s čudovitim razgledom in katoliška stolnica, saj je polovica prebivalstva katoličanov, druga polovica pa muslimanov.

                                      pogled na mesto Skadar z utrdbe

                                                           utrdba

 Ko smo se sprehodili po mestu, smo si privoščili tudi pivo Tirana. Nekateri so si nabavili albanski konjak in tobak, ki je tu zelo poceni.

                                    Zdenka - sprehod po mestu Skadar

                                         Miro - uživa ob hladnem piru  Tirana

                                                          mesto Skadar

 Po ogledu utrdbe smo pot nadaljevali proti ( Črni Gori ) Ulcinju, kjer smo se ustavili za kratek čas. Ulcinj je najužnejše obalno mesto in tudi najbolj sončni kraj v Črni Gori. Temu primerno ima tudi najlepšo in najbolj prostrano plažo v deželi. Leta 1444 je bil potres in del starega mesta se je sesul v morje.

                                                   ogled mesta Ulcinj

                                        Miro - v ozadju mesto Ulcinj

                                                   utrdba - Ulcinj

                                                          plaža v Ulcinju

Ustavili smo se tudi v mestu Bar in si ogledali okoli 2000 let staro oljko. Zvečer smo s trajektom prečkali Kotorski zaliv in že smo prispeli v kraj Bjelina, kjer smo se namestili v hotel Delfin. V petek, po zajtrku so se nekateri odpravili na ogled Kotorja, Lovčena, Cetinja, Budve, ostali pa smo si privoščili celodnevno kopanje. V soboto, pa je že napočil čas za vrnitev domov.  Po zajtrku smo najprej znosili prtljago na avtobus, nato pa smo se z ladjico odpeljali na otok do Marije od Škrpjela.

                                           

                              Zdenka na otoku Marije od Škrpjela

Po ogledu smo se vrnili in se nato z avtobusom odpeljali proti Sloveniji. Kaj kmalu smo obtičali v koloni na črnogorsko - hrvaški meji. Po polžje smo se premikali. Na meji, pa novo presenečenje. Hrvaški cariniki so se odločili za temeljiti pregled. Našli so nam preveliko količino alkohola in tobaka. Vsi smo morali z avtobusa na pregled z prtljago. Na meji smo čakali osem ur, da so lahko končali postopek. Po zaseženem alkoholu in tobaku, ter plačani kazni smo lahko nadaljevali pot domov. Šele v nedeljo,  okoli šeste ure smo srečno prispeli domov.




1 komentar:

  1. Super dopust. Tvoj zapis me je spomnil na našo lanskoletno potepanje tam doli.

    8 ur čakanja na meje?' Ojej...

    OdgovoriIzbriši