četrtek, 3. avgust 2017

Potepanje po Siciliji ( 21. / 29.07. 2017 )

Za letovšni dopust sva z ženo Zdenko izbrala Sicilijo.

Sicilija je največja in najbolj raznolika italijanska regija. Je največji sredozemski otok. Zemljepisno jo delimo na otoke, neskončno dolgo obalo, razbrazdane gore, prostrana žitna polja in ognjenike, zanimiva pa je tudi zaradi svoje zgodovine in arhitekture. Bila je pomemben del grškega imperija. Je dežela baročnih mest, ki so ohranila svoja bohotna središča bogato okrašenih stavb, ki v srcu nosijo plemenito zgodovino otoka. V regiji je cvetoča panoga turizem, kmetijstvo pa se umerja iz obdelovanja in gojenja žita, agrumov, vinske trte in oljk, povrtnine in drugega sadja. Pomemben je tudi ribolov  ( tuna, mečarica, plave ribe ). Znamenitosti :  Normanski Palermo, Monreale, Eolski otoki, Etna, Sirakuze ...  Zelo znana je siciljanska mafija  -  organizirana kriminalna združba, ki je začela delovati na tem področju in se nato razširila po vsem svetu. Zaznamovana za zaščito zatiranih pred oblastmi. Kmalu je postala "država v državi", ki je začela pobirati posebne davke za varnost.


                       
                                          Simbol in zastava Sicilije

Simbol Sicilije je Trinacria ter je alternativno ime za Sicilijo. Izhaja iz grške besede, ki pomeni simetrijo. Karaktezira tri pomembna zgodovinska mesta na Siciliji, ki tvorijo trikotnik :

*  rt Pachino  -  Siracusa
*  rt Peloro    -   Messina
*  rt Lilibeo   -    Marsalo

Predstavlja legendo o ( Gorgoni  -  meduzi ) krilati ženski pošasti s kačami namesto las in ostrimi kremplji :  Steno, Evirala in Meduze in od vseh je bila umrljiva le Meduza, ki je bila tudi najgrša. Kdor je le pogledal njeno glavo, je okamenel. Perzej jo je odsekal tako, da si je k natančnemu udarcu pomagal z zrcalom, Atena pa si jo je posadila na svoj ščit oz. prsni oklep.

Na devet dnevno potovanje sva šla v petek, z avtobusom, ki je krenil iz Maribora. Vzdolž poti je na več lokacijah pobiral ljudi. Midva sva vstopila na bencinskem počivališču Shell v Račah. Odpeljal nas je do letališča Marco Polo, ki se nahaja v Benetkah, od koder smo imeli direkten let letala družbe Volotea ob 13.30 uri, s pristankom na letališču v Cantani ob 15.15 uri.




                  Let z letalom družbe Volotea iz letališča Marco Polo

Tam nas je čakal naš vodnik g. Marjan Mesarič, ki bo skrbel za nas v času letovanja. Sledila je cca 50 km vožnja z avtobusom ( slovenski prevoznik ) do obmorskega mesteca Letojanni na južni obali otoka Sicilije. Po nastanitvi v hotelu Albatros je sledilo spoznavanje okolice in prvo kopanje.



                                                Hotel Albatros


                                   Plaža, le nekaj metrov od hotela

Vreme sončno, okoli 35 stopinj, voda idealna za osvežitev. Plaža le nekaj metrov od hotela, droben pesek ter zelo lepo urejena. Napovedano je bilo, da bomo imeli ves čas letovanja lepo vreme in visoke temperature. Po večerji sva šla na nočni sprehod, da bolje spoznava mestece Letojanni.

V soboto zjutraj vstanem ob 05.30 uri in pogledam skozi okno. Počasi se je začelo daniti. Oblečem športno opremo in grem na tek. Ni lepšega kot teči ob morju  - za dušo, prečudovita narava, sonce počasi vzhaja, ljudje se počasi prebujajo. Srečam ženo Zdenko v športni opremi, ki počasi kroži ob obali. Odtečem tistih 10 km, nekje okoli ene ure, se vrnem v hotel ter se stuširam. Počutim se kot prerojen, poln energije.





                                   Miro in Zdenka na jutranji rekreaciji

Sledil je zajtrk ter odhod na plažo. Ker je sonce močno pripekalo sem se moral večkrat osvežiti v morju. Okoli poldneva, ko je vročina najhujša sva se odpravila po nakupih ter skočila tu pa tam na kakšno hladno pivo ( Messina ). Popoldne smo imeli po programu ogled mesta Taormina, ki stoji na čudovitem mestu pod goro Tauro, z njega pa se odpira razgled skalnato obalo, modrozeleno morje in osupljivo Etno. Mesto ima značilno sicilsko zgodovino :  najprej je bilo rimsko, nato arabsko, normansko in špansko. Taormina je polna tujcev. V mestu je polno hotelov, restravracij in trgovin, pa tudi plaž in negovanih parkov, zato je najbolj priljubljeno letovišče na Siciliji. Znamenitosti : antično gledališče, cerkev Santa Caterina, Piazza IX  Aprile, osrednja ulica Corso Umberto, park Giardino Pubblico, srednjeveški del mesta Borgo Medievale.



                                   Miro na trgu  Piazza IX Aprile


 
                            Sprehod po osrednji ulici Corso Umberto


                                                Pogled na plažo



                             Srednjeveški del mesta  Borgo Medievale






                                   Negovan park  Giardino  Pubblico

Po ogledu je sledila krajša vožnja z avtobusom do hotela. Čakala nas je večerja. Za mizo smo bili štirje pari. poleg naju še Aljoša in Olga z Raven na Koroškem, Jože in Karmen z Rogaške Slatine ter Marjan in njegova žena iz Postojne. Postali smo dobri prijatelji.

Nedeljsko jutro sem zopet začel s jutranjim tekom. Po zajtrku je sledila vožnja z avtobusom preko Zaferane na pobočje vulkana Etna, do ploščadi na višini cca 1900 m. Etna je aktivni vulkan, ki se nahaja na zahodnem delu obale Sicilije, nekje med mestoma Messina in Catania. Je najvišji Evropski ognjenik. Visok je 3345 m in širok približno  45 km. Oblikoval se je pred približno 600.000 leti. Njegova rast še ni zaključena. Zadnji močnejši izbruh je bil leta 2002 / 2003, ko je vulkanski pepel dosegel tudi daljno Libijo. Zanimivost :  na gori Etni je od decembra do aprila tudi smučišče. Zaradi stalnega nadzora in razmeroma majhne silovitosti izbruhov, ti navadno ne terjajo človeških žrtev, pogosto pa potoki lave uničijo hiše in vrtove. Možnost vzpona z vzpenjačo do cca 2500 m in nato s terenskimi vozili in gorskim vodnikom do višine cca 3000 m.








                          Glavno turistično središče  Sapienza Refuge






 
                                                 Ogled kraterjev


                                 Slika prikazuje izbruh vulkana Etna

Nekaj, po drugi uri smo se vrnili v hotel. Sledilo je popoldansko kopanje in nato večerja.

V ponedeljek zjutraj ni bilo jutranjega teka, ker smo se po zajtrku, ki je bil zelo zgodaj, odpravili na izlet v Palermo, ki je glavno mesto Sicilije in ima 1,2 milijona prebivalcev.  Palermo je kulturni, gospodarski in turistični kapital Sicilije. To mesto je bogato z zgodovino, kulturo, umetnostjo, glasbo in hrano. Številne turiste privlači mesto zaradi dobrih mediteranskih vremenskih razmer, znanih kulinaričnih vsebin in restavracij, romanskih, gotskih in baročnih cerkva, palač in stavb ter nočnega življenje in glasbe. Palermo je glavni siciljanski industrijski in trgovski center. Ima tudi mednarodno letališče. Znamenitosti :  Monreale, katedrala Palermo,  cerkev San Cataldo,  operna hiša  Teatro Massimo,  majhen trg Quattro Canti,  Piazza Pretoria, Teatro Politeama , kapucinske katakombe ...

Vožnja je potekala mimo Catanie, po notranjosti proti Palermu. V predmestju se pojavi na cesti povečan promet   -  kolone. Počasi se prebijamo proti središču mesta. Občudovanja vredena je vožnja po palermskih ulicah. Z avtomobili in skuterji vozijo vse povprek. Kljub veliki gneči in načinu vožnje imajo zelo malo nesreč. Najprej smo si ogledali  katedralo Monreale, ki je znana po impresivnih steklenih mozaikih. Nato, pa še ostale znamenitosti.



                                            Katedrala Monreale



                     Miro in Zdenka ob vodnjaku pri katedrali Monreale

   
                                         Operna hiša Teatro Massimo


                      Majhen trg na križišču starodavnih cest  Quattro Canti


                                                   Piazza Pretoria


                                               Cerkev San Cataldo


                                               Katedrala Palermo


                       Zahodna vrata  mestnega obzidja Porta Nuova



                                       Sprehod po palermskih ulicah

Popoldne smo imeli v planu ogled Cefaluja, vendar je zaradi časovne stiske odpadel. Okoli 21.00 ure smo se vrnili v hotel. Tako smo še pravi čas prišli na večerjo. Po večerji sva z ženo legla k počitku, saj sva bila od napornega dne utrujena.

V torek sem vstal zopet ob 05:30 uri. Oblečem se v športno opremo ter začnem z jutranjim tekom. Kot prerojen se vrnem v hotelsko sobo ter se stuširam. Ko žena vstane se počasi odpraviva na zajtrk. Ker imamo danes prosti dan imava z ženo v planu celodnevno kopanje in poležavanje na plaži. Po zajtrku se odpraviva na plažo. Za ženo namestim marelo, da se lahko skrije pred  žgočim soncem, sam pa se prepustim sončnim žarkom. Večkrat sem se moral ohladiti v morju, da se lahko zdržal na soncu. Do vode sem moral vedno tečt, ker je bil droben pesek, ki je bil na plaži je tako vroč, da sem skoraj dobil opekline na podplatih. Okoli poldneva sva šla z Jožetom, Karmen nekaj pojest in popit.  Ko smo pojedli ter se osvežili smo se vrnili na plažo. Sonce je počasi zahajalo, zato sva se z ženo počasi odpravila v hotelsko sobo in se pripravila za večerjo. Na večerji je bilo večkrat zelo pestro. Aljoša nas je s svojimi šalami spravljal v smeh, tako da smo se večkrat do solz nasmejali. Po večerji sva šla krajši sprehod skupaj z Aljošo in Olgo.




Eolski otoki (  Alicudi, Filicudi, Salina, Lipari, Vulcano, Panarea, Stromboli  )


                                                  Hidrogliser

V sredo zopet ista procedura, zgodnjo vstajanje, tek, tuširanje, zajtrk. Po zajtrku nas je pot vodila ob obali do mesta Millazzo. Tu smo se vkrcali na hidrogliser in odpluli na otok Lipari, ki traja približno eno uro. Na začetku je bila vožnja udobna, kaj kmalu, pa se je vse spremenilo. Začelo nas je premetavati, ker so bili visoki valovi. Ljudje so kričali, mnogim je postalo slabo, začeli so bruhati. Sam nisem bruhal, bil pa sem ves moker od slabosti. Komaj sem čakal , da pridemo na otok. Ko sem stopil na trda tla, se mi je odvalil kamen od srca. Izmed Eolskih otokov je prav otok Lipari največji, ki se nahaja v samem osrčju vulkanskega otočja. Razgibani otok je skozi tisočletja izoblikovalo kar ducat vulkanov. Otok Lipari je raj za navdušence nad sanjskimi peščenimi plažami, sinje modrim morjem, kolesarjenjem, sprehajanjem. Znamenitosti  :  Nomanska katedrala, arheološka nahajališča ter arheološki muzej.



                             Zdenka  -  v ozadju Nomanska katedrala






                                          Sprehod po otoku Lipari

Med ogledom znamenitosti sem opazil, da se bliža nevihta. Z Jožetom in Karmen smo se odpravili na hladno pivo. Ravno, ko smo se posedli je začelo deževati. Naenkrat se je vlilo kot iz škafa. Čez nekaj minut, pa je dež prenehal, posijalo je sonce. Popoldne smo se s hidrogliserjem odpeljali na sosednji otok Vulcano, približno 10 min vožnje. To je majhen otok,  poznan po svojih terapevskih blatnih kopelih, otok dobesedno diši kot gnita jajca  ( žveplo ) ter vročih izvirih.  Laghetto di Fanghi je najbolj znana terapevska blatna kopel, ki se nahaja blizu pristanišča. Možnost kopanja v žveplenem vulkanskem blatu v naravnem bazenu ob vznožju vulkana.



                            Blatna žveplena kopel Laghetto di Fanghi

Vulcano z vidnim kraterjem za kajenje in z žveplovimi plini naredi neizbrisen prvi vtis. Glavni je vročinski vulkan Fossa di Vulcano  (Gran Cratere ), ki se razprostira na severovzhodnih obalah otoka. Možen je vzpon do kraterja, ki je na nadmorski višini okoli 1300 m.



                   V ozadju vulkan  Fossa di Vulcano  ( Gran Cratere )

Zanimiva je tudi vulkanska plaža s črnim peskom Porto di Ponente.







                             Plaža s črnim peskom  Porto di Ponente

Ko smo prispeli na majhen otok Vulcano je smrdelo kot po gnilih jajcih. Najprej smo si ogledali terapevtsko blatno kopel, ki je čisto blizu pristanišča. Nato je vodič malo povedal o otoku, zatem pa smo imeli prosto. Midva z ženo Zdenko sva šla skupaj z Jožetom in Karmen nekaj pojest, ker smo bili že malo lačni.




                                        Brez piva Messina ne gre

Ko smo pojedli, smo si ogledali plažo s črnim peskom. Nameravali smo se kopati, ker pa je bilo zelo vetrovno in valovito morje je kopanje odpadlo. Zato smo šli na drugo plažo, kjer so bili vroči izviri. Malo smo se namočili, nato pa smo se sprehodili po otoku.




                                 Sprehod po otoku Vulcano


Okoli 18:00 ure smo v pristanišču čakali hidrogliser, vendar je imel eno uro zamude.



                                       Hidrogliser končno prispel

Ko je prispel smo se vkrcali. Vožnja je bila enkratna, brez premetavanja, mirna, sploh nisi imel občutka, da si na morju. Po eni uri vožnje smo prispeli v Millazzo, kjer nas je čakal avtobus, ki nas je odpeljal nazaj do našega hotela. Sledila je večerja in nato počitek.

V četrtek zjutraj zopet vse isto kot prejšne dni. Po zajtrku se z ženo odpraviva na plažo in skušama dan kar najbolje izkoristiti za kopanje, saj jutri dopoldne že potujemo domov. Pred večerjo večino stvari že spakirama. Počasi se odpraviva na večerjo.



                                                Zadnja večerja

Po večerji gremo na Letojannsko noč, ki je bila vzdolž ulice za našim hotelom. Zaprejo cesto, glasba na vsakem koraku, degustacija hrane in raznih vin. Ob polnoči je bilo vsega konec.

V petek, po zajtrku spakiramo stvari ter pritljago naložimo na avtobus in ob 10:30 uri krenemo proti domu. Pot nas je vodila ob obali do pristanišča v Messini, kjer smo šli na trajekt, ki nas je popeljal na celino, natančneje pristanišče San Giovani.





             
                                           Plovba s trajektom

                                       
Tu se cesta počasi dviga do nadmorske višine okoli 900m, nato pa se dolgo spušča. Malo po 18:00 uri smo se ustavili v Neaplju, se malo sprehodili ter si na hitro pogledali nekatera znamenitosti mesta. Italijani mu pravijo Napoli. Je največje mesto na jugu Italije in ima s širšo okolico za poldrugo Slovenijo prebivalcev. Promet me spominja na kaos, podoben kot na Palermu.



                                                    Castel Nuvo


                                    Cerkev  San Francesco di Paola


                                                 Royal Palace


                                              Teatro San Carlo
                                        

                                         Pogled na vulkan Vezuv

Okoli 20:00 ure smo nadaljevali z vožnjo. Vmes smo se večkrat vstavljali. V soboto okoli 10:30 ure sva srečno prispela domov.


2 komentarja:

  1. Me veseli, da sta se imela lepo.Hvala te še berem.

    OdgovoriIzbriši
  2. Miro!
    Vse od nasega srecanja na Siciliji sem zacela prebirati tvoj blog. In zelo sem vesela, da sta v moje in mozevo zivljenje vstopila dve pozitivni in tako mocni osebi, kot sta vidva z zeno Zdenko. Hvala vama za vse trenutke, ki smo jih preziveli skupaj in s tem tudi polepsali letosnji dopust na Siciliji

    OdgovoriIzbriši