četrtek, 15. avgust 2019

IRSKA - zeleni otok ( 21.07. - 28.07.2019 )

Irska je skrivnostni zeleni otok, ki je med drugim tudi najbolj zahodni otok v Evropi. Njegovo prebivalstvo je na eni strani divje kot Kelti in Vikingi katerih potomci so, na drugi pa tako prijazno in dobro, kot irska pokrajina. Neskončni zeleni hribi, gradovi, Guinness, viski, pubi, dež, glasba, razgibana obala privabljajo milijone obiskovalcev.

Irska je dežela neskončnih zelenih pašnikov, na katerih se pasejo črede ovac in krav. Slovi po svojem zelenju, kar pomeni veliko dežja. Atlanski ocean in zalivski tok vplivata na vreme na Irskem. Irska ima zmerno oceansko klimo, pozimi ni posebno mrzlo, poleti pa ne toploDeževje je sploh na zahodu del irskega življenja, saj v povprečju dežuje od 150 do 225 dni na leto. V enem dnevu lahko doživiš vse letne čase. Dež hitro pride in hitro odide. Največ možnosti za lepo vreme je v juniju in julijuDržava je zelo privlačna za popotnike.




                                                 Republika Irska


Republika Irska in Severna Irska ležita na otoku Irska. Medtem, ko je Republika Irska samostojna država, je Severna Irska del Združenega Kraljestva in je avtonomna regija. Čeprav je otok Irska del Britanskega otočja, ni britanski. Otok je postal razdeljen leta 1921, ko je Irska razglasila samostojnost od Velike Britanije, šest severnih grofij pa je ostalo pod Veliko Britanijo. Zaradi naraščajočih sporov med katoliki in protestanti na Severnem Irskem, je Velika Britanija leta 1972 ponovno uvedla neposredno oblast, čeprav so se pred tem že kazali zametki avtonomijePrehod meje med državama zaenkrat ni problematičen, kar pa se lahko spremeni po Brexitu. Uradni jezik je irščina. Na Irskem uporabljajo evre, na Severnem Irskem pa funte. Na Irskem in Severnem Irskem se vozi po levi strani ceste. Omejitve vas bodo verjetno nekoliko zmedle, saj so na Irskem označene v km/h, na Severnem Irskem pa v miljah na uro. Irska je otok, poznan kot dežela deteljic, mističnih škratov, pa tudi po tem, da ni medvedov, volkov, kač.

Triperesna deteljica :  predstavlja več kot le neuraden simbol Irske in je prisotna v vsej irski zgodovini. Druidi so verjeli, da je deteljica sveta rastlina, ki te ubrani pred vsem zlobnim. Kelti pa, da ima mistične lastnosti, zaradi njenih treh v srce oblikovanih listov. Tri je bila za Kelte sveta številka, prav tako za kristjane, saj tri predstavlja Sveto trojico.




Škrati :  so majhni in oblečeni v zelena oblačila. Po legendi škrati zbirajo zlato, ga shranijo v posodi in skrijejo na konec mavrice. Če ga pri tem ujame človek, mu mora škrat izpolniti tri želje, preden ga lahko spusti.





                     

Irci so izjemno prijazen narod. Pozdravljajo te na ulici, te ogovorijo in se z zanimanjem pogovarjajo s tabo. Po delovnem dnevu domačini radi zaidejo v pub, kjer ob pivu in dobri družbi pozabijo na vse težave. Irci se radi pošalijo, da je v Dublinu skoraj več pubov kot prebivalcev. Najstarejši šteje več kot 800 let. Obiskovali so jih največji umetniki vseh časov :  Oscar Wilde, George Bernard Shaw, James Joyce in drugi.





                                               Vožnja s trajektom

V nedeljo, okoli 03. ure zjutraj se z ženo odpeljeva na Letališče Jožeta Pučnika. Avto parkirama že v naprej rezerviranem parkingu Jagodič ( Cerklje na Gorenjskem ), ki je oddaljen od letališča 5 min. Tedensko parkiranje stane 25 EUR. Polet v jutranjih urah iz Ljubljane v Manchester. Sledi zanimiva vožnja po angleški pokrajini v pristanišče Holyhead in vkrcanje na trajekt. Sama vožnja traja približno tri ure. Morje je bilo rahlo razburkano, zato nas je malo pozibavalo. Po pristanku v Dublinu, vožnja proti Severni Irski v Belfast. Doživimo njeno drugačnost in se spoznamo z vsemi težavami, ki danes otok ločujejo na pol. Nastanitev v kraju Antrim ( hotel Holiday Inn ), ki je v predmestju Belfasta.



                                               Hotel Holiday Inn

Ponedeljkovo jutro začnem z tekom. Po zajtrku sledi ogled prestolnice Severne Irske - Belfast : botanični vrt, univerza, mestna hiša, muzej Titanic itd. Na vsakem koraku nas spremljajo poslikave, ki pričajo o usodnih dogodkih polpretekle zgodovine. Ste vedeli, da so Titanik zgradili v Belfastu ? Kljub njegovi nesrečni usodi, domačini s ponosom povedo, da je bila ladja cela, ko je odplula od tu. Ogledali smo si muzej Titanic, ki je v naravni velikosti ladje ter spoznamo zgodbo o slavni ladji. Ogledamo si tudi suhi dok, kjer so dokončali Titanik.








                                             Prestolnica Belfast

Titanik, britanski potniški čezoceanski parnik, ki ga je po naročilu družbe White Star Line izdelala ladjedelnica Harland & Wolff iz Belfasta, je bil ob krstu 2. aprila 1912 največja in najbolj razkošna potniška ladja na svetu. Bil je tudi prva prekooceanska ladja z bazenom na krovu. Ladja se je v zgodovino zapisala s tem, da je na krstni vožnji, v noči s 14. na 15. april 1912, zaletela v ledeno goro in se potopila. Dogodek predstavlja eno največjih pomorskih nesreč v zgodovini.










                                                    Muzej Titanic







            SS Nomadic - zadnja "preživela" ladja družbe White Star Line

Popoldne se odpeljemo v kraj Stranocum, kjer si ogledamo zelo znano cesto bukovih dreves Dark Hedges, kjer so snemali serijo Igre Prestolov. Očara nas 200 let stari drevored  z vijugastimi vejami.




                       Znamenita cesta v objemu dreves Dark Hedges



                                                     
Pot nadaljujemo proti največjemu naravnemu čudesu Velikanove stopinje ( Giant's Causeway ), ki je predel obale Severnega preliva na Severnem Irskem, ki ga sestavlja približno 40.000 zloženih bazaltnih stebrov, večinoma šestkotnih oblik, k so ostanek ognjeniške aktivnosti pred več deset milijoni let. Zaradi vpadljive strukturne obale je območje postalo del starih legend, ki so dale obali ime, danes pa je največja turistična znamenitost Severne Irske.








                                               Giant's Causeway

Po ogledu nadaljujemo vožnjo do mesta Letterkenny, kjer se nastanimo v hotelu Station House. Po večerji sprehod z Andrejo in Tomijem.



                                                   Letterkenny


                                             Hotel Station House

V torek, po jutranjem teku sledi zajtrk, nato pa sledi vožnja do mesta Sligo, ki je največje mesto na severozahodu Republike Irske in pomembno prometno središče. Ime pomeni "mesto školjk", ker je bila sprva obala znana po bogatem ulovu lupinarjev. Skozenj teče reka Garavogue, ki deli mesto na severni in južni del. Naredimo skupinski sprehod po mestu ter se ustavimo pri spomeniku, ki je posvečen veliki lakoti, kjer se spoznamo z eno izmed največjih irskih katastrof, ki je bila v teh krajih še posebno huda. Obiščemo grob največjega irskega lirika Yeatsa.






                                                   Mesto Sligo


                                        Spomenik posvečen lakoti





                                        Grob pisatelja W. B. Yeatsa

Pot nadaljujemo po najbolj neokrnjenem in slikovitem predelu Irske, kjer prispemo do živahnega mesta Galway. Nastanitev v hotelu Glen Oaks ter vožnja na večerjo.



                                               Hotel Glen Oaks


                                               Atletski stadion





                                                 Standardni zajtrk

V sredo zjutraj se odpravim na atletski stadion, ki je blizu hotela. Vreme oblačno, rahlo prši dež. Odtečem planirane km ter se vrnem v hotel. Z avtobusom se odpeljemo na zajtrk, nato sledi vožnja skozi gričevnato pokrajino Burren. Zaznamujejo jo kraški pojavi in njena neposeljenost. Območje slovi po bogatem rastlinskem svetu, ki je značilno za mediteransko kot gorsko podnebje. Med samotnimi pašniki nas pot pripelje do dih jemajočih Moherskih klifov, ki se dvigajo do 214 m nad morjem. Nad njimi je speljana sprehajalna pot, ki nudi izjemne razglede na te mogočne klife.


















                                                  Moherski klifi

Sledi ogled enega najbolj avtentičnih irskih gradov Bunraty, kjer si ogledamo tudi muzej na prostem s predstavitvijo tradicionalne irske vasice iz 19. stoletja. Nato se peljemo v mesto Limerick, kjer se nastanimo v The Pier Hotel. Po večerji ogled mesta z Andrejo in Tomijem.










                                                     Grad Bunraty







                                      



                                          Irska vasica iz 19. stoletja


                                                 The Pier Hotel







                                                     Mesto Limerick
                                                            
V četrtek se prebudimo v deževno jutro, zato danes brez jutranjega teka. Po zajtrku vožnja do najlepše irske vasice Adare, z očarljivo lego in s slamo krito arhitekturo.








Adare - najlepša irska vasica

Po ogledu sledi vožnja po delu znamenitega Ring of Kerry, ki je raj za fotografe. Pot je polna naravnih znamenitosti in lepih panoramskih razgledov na Atlantik. Na razjedeni obali z bujno vegetacijo se vrstijo peščene plaže, zanimiva podeželska mesteca, gorska jezera in prelazi. Ustavimo se v Watervillu, kjer malo potešimo lakoto.





                                                     Ring of Kerry





                                                      Waterville

Pot nadaljujemo do gradu Blarney, kjer lahko poljubite znameniti kamen na grajskem obzidju, obiščete grajske ječe, vrtove. Sprva je bil le preprosta spominska plošča, šele več kot stoletje kasneje se ga je pričelo povezovati s prepričljivim in spretnim govorom. Kakor koli, do leta 1789 je poljubljanje blarneyskega kamna postalo že ustaljena navada za dovolj drzne, saj je bil zaradi njegove lege to za vsakogar nevaren poskus. Zato so kamen, ko so grad prenavljali, prestavili na sedanje, bolj dostopno mesto. Zanimiv je tudi vrt, kjer so gojili tudi strupene rastline, prav tako park, kjer rastejo najlepša starodavna drevesa.






                                                   Grad Blarney








                               Vrt, kjer rastejo tudi strupene rastline




                                       Park - starodavna drevesa

Po ogledu  sledi vožnja do mesta Cork, ki si ga na hitro ogledamo. Pot nadaljujemo do kraja Twopothouse, kjer se nastanimo v Springfort Hall Hotel.




                                          Springfort Hall Hotel

V petek zjutraj se zopet odpravim na jutranji tek. Po zajtrku se odpeljemo v Dublin.

Dublin je živahna prestolnica republike Irske in mesto, kjer se ustvari največ evrovizijskih uspešnic. Ponaša se z znamenitostmi, kot je katedrala sv. Patrika, pivovarna Guinness, spomenik Jamesa Joyca, nabrežje reke Liffey, prestižni O'Conell in Grafton Street, park st. Stephens Green, najstarejšo irsko univerzo Trinity College ( Univerza Svete Trojice ), Bank of Ireland - nekoč parlament ter seveda Temple bar, kjer se nahaja v labirintu tlakovanih ulic nešteto majhnih, domiselnih trgovinic, odličnih restavracij in pubov.





                                           Katedrala Sv. Patrika


                                             Pivovarna Guinness


                    Spomenik romanopisca in pesnika Jamesa Joyca


                                        Nabrežina reke Liffey

                              
                                     Glavna ulica O'Connell Street


                                               Grafton Street


                                          Univerza Trinity College


                                               Bank of Ireland





                                                  Temple bar

                          
                                                 Molly Malone


                                                 Most Ha'penny

Celi dan preživimo v živahnem mestu, tako da smo si lahko ogledali dosti znamenitosti. Z Andrejo in Tomijem obiščemo enega izmed irskih pubov, da potešimo žejo. Pozno popoldne sledi vožnja na obrobje mesta Dublina, kjer se nastanimo v hotel Ascept Park.



                                            Hotel Ascept Park

V soboto se po zajtrku zopet odpeljemo v Dublin, kjer si gremo ogledat najstarejšo irsko Univerzo Trinity College, kjer hranijo dragoceno in najlepšo knjigo na svetu - Book of Kells. Ogledali smo si knjižnico. Popoldne vkrcavanje na trajekt ter vožnja do Manchestera in nastanitev v hotelu Britannia.


                                            Univerza Trinity College






                                    Book of Kells - dragocena knjiga






                                                     Knjižnica

V nedeljo zjutraj vožnja na letališče Manchester in polet v Ljubljano.


Ni komentarjev:

Objavite komentar