četrtek, 26. november 2015

TENDINOPATIJA NARASTIŠČA AHILOVE TETIVE

Po 10-ih letih teka, prva resna tekaška poškodba TENDINOPATIJA NARASTIŠČA AHILOVE TETIVE .

Kratek opis  :

TENDINOPATIJA NARASTIŠČA AHILOVE TETIVE
 (HAGLUNDOVA PETA/EKSOSTOZA)
Haglundova eksostoza: gre za koščen izrastek petnice nad narastiščem Ahilove tetive. Izrastek spremljajo rdečica, bolečina in vnetje tkiva.


Gre za stanje pri katerem zaradi ponavljajočega draženja narastišča Ahilove tetive na petnico pride do odlaganja kalcija v tem predelu. Sočasno nastane še retrokalkanearni burzitis, kar se kaže z oteklino, zatrdlino in bolečino na posteriornem robu petnice (Slika 3a). RTG slika je značilna. Vidimo intratendinozno odlaganje kalcija ob narastišču tetive na petnico (Slika 3b). Konservativno zdravljenje je podobno, kot pri običajni tendinopatiji Ahilove tetive. V kolikor to ne zadostuje je potrebna kirurška intervencija z namenom odstranitve nakopičenega kalcija oziroma ablacije osteofita. 

 

Slika 3. Slika 3a prikazuje zatrdlino ob narastišču Ahilove tetive na petnico. Na RTG posnetku je prikazano odlaganje kalcija ob narastišču tetive (Slika 3b). Trnast ostofit na petnici (Slika 3c).


Simptomi

Haglund je deformacija se lahko pojavijo v eni ali obeh nogah. Simptomi vključujejo:

·         Opazna izboklina na hrbtni strani pete
·         Bolečina v območju, kjer Ahilove tetive pripisuje pete
·         Oteklina v zadnjem delu pete
              ·    Rdečina bližini vneto tkivo      

AHILARNA TENDINOPATIJA
·         Bolečina v področju Ahilove tetive je zelo pogost simptom pri športnikih.

KLINIČNI ZNAKI
·      Ahilova tetiva, imenovana po legendarnem bojevniku in junaku Homerjeve Iliade je najbolj pogosto mesto projekcije bolečine
·    akutna ruptura povzroča hudo bolečino in nezmožnost obremenitve prizadete noge

VZROKI
·  overuse poškodbe Ahilove tetive (tendinopatije) nastajajo kot posledica izjemno težkih treningov in tekmovanj


DIFERENCIALNA DIAGNOSTIKA
·     Diferencialna diagnostika bolečine v področju Ahilove tetive zajema okoliške anatomske strukture. Tam sta dve burzi: retrokalkanealkna, ki leži med posteriornim delom kalkaneusa in narastiščem Ahilove tetive, ter Ahilova burza, ki leži med narastiščem tetive in kožo. Ko se vnamejo, povzročajo te burze bolečino, ki je lahko ali pa ni združena s tendinopatijo.
·         Posteriorni odrastek skočnice oz. njegova diskretna varianta – ostrigonum, so lahko vključeni v sklop posteriornega sindroma vkleščenja.

ANAMNEZA
·    Športnik z overuse tendinopatijo ali retrokalkanealnim bursitisom navaja postopen razvoj simptomov in tipično se pritožuje na bolečine in trdost tetive takoj po prebujanju.
·        Ta bolečina se zmanjša s hojo in toploto (npr. topla kopel). Bolečina se zato zmanjša tudi med treningom, vendar se spet pojavi nekaj ur po njem.
·     Pri parcialni rupturi je bolečina nenadna in to stanje začasno onesposobi športnika.

TERAPIJA
·        Overuse tendinopatija se najbolje odzove na tretman, če z njim pričnemo v zgodnjih fazah. Celo v takšnih primerih je čas okrevanja cca. 3 mesece.
·         Zdravljenje dolgotrajajočih oblik Ahilarne tendinopatije zahteva intenzivno rehabilitacijo, ki traja tudi do 6 mesecev.
·        Ključ za uspešno rehabilitacijo so zgodnja postavitev diagnoze ter RICE tretman za preprečevanje dodatnih poškodb kolagena, ekscentrični programi krepitve tetive, popravljanje dejavnikov tveganja in postopno napredovanje v funkcionalnih aktivnostih in za šport specifični rehabilitaciji.
·         Na začetku tretmaja uporabljamo led in elektro-stimulacijo, da zmanjšamo bolečine.
·         Vaja dvigovanja pete se uporablja za zmanjšanje obremenitve na tetivo.

·         Uporabljamo tudi masažo mehkih tkiv z uporabo prečne frikcije (vtiranja) že v akutni fazi.


VRNITEV K ŠPORTU
·  Na začetku naj izvaja vaje bilateralnega dvigovanja pet za zmanjšanje obremenitve Ahilove tetive.
·        Postopno dodati jogging pod pogojem, da med in po teku ne čuti bolečine. Ko je sposoben teči 30 - 45 minut brez bolečin, lahko poveča hitrost. Šele po tem se lahko začne šprint in tek v hrib.
·         Športnika opozorima, da naj uporablja obutev s spuščeno peto.
·         Tek v hrib z utežmi se pusti za končno fazo napredovanja v treningu.


 Sam izvajam terapijo 3x na dan ( krepitev tetive - stopnišče, masaža tetive ). Masiram si tudi z vibracijskem pripomočkom. Tetivo si 2x na dan namažem z šentjanževim oljem.

Kako pravilno izvajati vaje si lahko ogledate na linku :   


Upam, da si bom poškodbo čimprej saniral.


3 komentarji:

  1. Miro čez to pizdarijo blago rečeno sem že šel. Večkrat! Dokler nisem dobesedno točno ubogal navodila. Potem sem imel mir . No imam ga vse od l. 2010 upam, da tudi naprej.Upam, da se boš do konca pozdravil in, da ne boš ponovil moje napake ko sem vse skupaj predolgo pacal po svoji trmi. Srečno.

    OdgovoriIzbriši
  2. Lepo opisano! Sem nekdanji tekač in fizioterapevt, tako da imam izkusnje z Ahilovo tendinopatijo tako iz prakse kot osebno. Dejansko je potrebna velika mera potrpezljivosti in redno izvajanje vaj (eksentrike), valjčkanja/masiranja mečnih mišic in raztezanja.. Dokler zadva ni popolnoma sanirana. Uspešno rehabilitacijo ti zelim!

    OdgovoriIzbriši
  3. Izuzetno teska povreda za lijecit iz svog iskustva govorim

    OdgovoriIzbriši