sobota, 22. december 2018

Haglundova peta - nezaželjena poškodba tekača

Pred štirimi leti ( 2014 ) se mi je na desni nogi, v predelu pete, ob straneh, pojavila manjša zadebelitev ( obojestransko ). Pri sami hoji me ni oviralo in nisem čutil nobenih bolečin. Ravno nasprotno, pa je bilo pri teku. Posebno daljših, ki so trajali več ur, so se že pojavile bolečine, ki so me začele ovirati in skrbeti. Pozanimal sem se pri prijateljih - tekačih ter na družabnem omrežju, kakšna vrsta poškodbe me je doletela. Ugotovil sem, da gre za Haglundovo eksostozo, kjer gre za mehkotkivno ali tudi kostno deformacijo narastišča Ahilove tetive.




                                Posledica zadebelitve pete na copatu
                                           ( izdolbina ob strani )

Pojav je prvi opisal Haglund leta 1928, po katerem se tudi imenuje. Gre za vnetje sluzne vreče ( burze ), ki je med Ahilovo tetivo in vrhom petne kosti, na katero je pritrjena tetiva. Razlog za vnetje je ponavljajoči pritisk konice petne kosti na tetivo. To je bolezen, ki je v glavnem posledica kroničnega vnetja Ahilove tetive, ki nastane kot posledica tvorbe poapnevanj na zadnji strani pete. Ena majhna kalcifikacija je zgornja peta, medtem ko lahko nekaj kalcifikacij, ki so večje, imajo velik edem.

                 Vnetje povzroča nalaganje kalcija in rast petne konice


Vzrok nastanka je precej neznan, torej idiopatski, obstajajo pa povezave z omenjenim stanjem in prenapeto Ahilovo tetivo, višjim stopalnim lokom. Večje tveganje za nastanek pripisujemo tudi pretreniranosti (pogosto pri tekačih) in neprimerni obutvi (predvsem preveč trdi in stiskajoči čevlji), položaj stopala glede na vertikalno os. Pogosteje se pojavi v srednjih letih, v bilateralni obliki (obojestranski), pojavnost je večja pri ženskah . 
Pojavijo se bolečine v zadnjem delu stopala, kjer se Ahilova tetiva prirašča, pogosto pa bolečina vztraja tudi po mirovanju.


                                        Haglundova deformacija

      
               Najpogostejše mesto bolečine pri Haglundovi deformaciji


                            
                              Položaj stopala glede na vertikalno os




                                            Previsok stopalni lok 

Bolečine in otekline pogosto otežujejo obutev.


Burza je vrečica sinovijske tekočine, bogata z beljakovinami in kolagenom, ki leži med tkivi kot so kosti, mišice, tetive, da bi pomagala tetivi gladko čez kost. Obstajajo dve burze, ki obkrožajo Ahilovo tetivo, da jo varujejo pred trenjem. 

Retrocalcaneal burza leži med tetivo in hrbtom ali zadnjo površino petne kosti (kalkaneus). To je "prava" burza, ki je prisotna od rojstva. Deluje kot blazina med tema dvema strukturama, da zaščiti kito od trenja proti peti kosti.








Večja podkožna (Subcutaneous) kalkanalna burza leži nad robom kite na spodnjem delu pete, kjer se tetiva povezuje s peto kostjo. Ta burza zaščiti tetivo od trenja na zadnji strani pete. Podkožni kalkanični burzitis je stanje, ki povzroča bolečine v peti. Ta bolečina izžareva iz burze, ki se nahaja med vašo Ahilovo tetivo in kožo. Burza je napolnjena s tekočino. Najdemo jih na območjih, kjer lahko pride do drgnjenja, na primer med tetivami in kostmi. Tekočina v njih pomaga zmanjšati trenje med premikanjem. Če postanejo poškodovani ali razdraženi, potem lahko občutimo bolečino.

Cilj zdravljenja je olajšati simptome, tako da ima burza čas za ozdravitev. Izbira zdravljenja vključuje:


  • Počitek. Morda boste morali spremeniti ali omejiti dejavnosti, ki povzročajo bolečino v peti. 
  • Zdravilo proti bolečinam. To pomaga zmanjšati bolečino in oteklino.
  • Hladni ali toplotni vložki. Obloge ledu ali grelne blazinice na peto lahko olajša bolečino.
  • Vložki ali obloge za čevlje. Opornice ali blazinice za zadnji del pete, lahko pri premikanju olajšajo nelagodje.
  • Obutev. Izogibajte se nositi tesno prilegajočih se čevljev ali tistih, ki drgnejo zadnji del pete. Čevlji z odprto peto, kot so cokle, lahko pomagajo.
  • Raztezne vaje. Nežen raztezni premiki lahko obnovi gibanje v gležnju in stopalu. Prav tako lahko pomagajo pri bolečini..
Pri športnikih je posebno pozornost posvetiti mehaniki gibanja, tehniki teka, skoka in seveda izbiri pravilnih športnih copat.

Burzitis se pojavi, ko je burza razdražena zaradi pogostega pritiska in se vname . Ko se ena ali obe od teh burz vnamejo, se zaradi burzine bližine Ahilove tetive običajno imenuje Ahilovski burzitis. V nekaterih primerih se vneta burza lahko okuži z bakterijami (imenovanim septični burzitis ), zato je treba obiskati zdravnika, da se znebite okužbe.



Zaradi bližine območja Achillove tetive se Achillesov burzitis pogosto zamenja za tendinitis . Achilles bursitis je pogosta poškodba pri tekačih, drsalcih in drugih športnikih.

Simptomi Achilles Bursitis
Kadar imate Achillesov bursitis, bo najbolj opazen, ko začnete dejavnost po mirovanju :

  • Bolečina na zadnji strani pete , še posebej pri skakanju, hoji ali teku navzgor ali na mehkih površinah. 
  • Neposredni pritisk na burzo bo poslabšal bolečine in se ga je treba izogniti, če je mogoče.
  • Oteklina, ki bi lahko otežila obutev na nogah.
  • Če burza postane bolj vneta, boste imeli oteklino. Oteklina lahko povzroči težave pri gibanju, saj lahko vpliva na gibanje v gležnju.
  • Če pritisnete na obe strani vnetne pete, lahko pride do trdnega gobastega občutka .
  • Slabost se lahko razvije -  v kitah in mišicah, ki obkrožajo burzo, ko je bolečina močnejša in se vnetje na območju razširi.
  • Morebiti vročina, če imate septični burzitis (za odstranjevanje okužbe, morate obiskati zdravnika -  zdravljenje).
  • Za posameznike, ki pogosto nosijo čevlje z velikimi petami, lahko občutijo tudi povečanje bolečin, ko nosijo ravne čevlje. Pri nošenju visokih pet, mišice telesa in Ahilove tetive ostanejo v krajšem položaju. Ko se nosijo ploski čevlji, povzroči, da se mišice telesa in Ahilove tetive raztezajo več kot ponavadi, kar povzroči, da se tetiva zoži okrog pete, ki povzroča draženje.

Zdravljenje je odvisno od resnosti in vzroka. Temelji na počitku. V blagih primerih je to vnetje in projekcijo kosti na zadnji strani pete je mogoče razbremeniti z ledom, kompresijo, menjavo čevljev, oblogami za peto ali ortopedskimi pripomočki. Če so bolečine intenzivnejše, se lahko v vneto vrečo sluza (burza) vbrizga z injekcijo kortizon, pri čemer moramo biti previdni, da injekcija ne prodre v tetivo.

Alternativna zdravila, kot so injekcije kortizona, niso priporočljiva za nobeno vrsto stanja Achilles Tendon . To je zato, ker obstaja povečano tveganje za poškodbo tetive po injekciji kortizona.

                               Vbrizgavanje kortizona ni priporočljiva


Zdravljenje vključuje :
  • -  nesteroidna zdravila (oralno, injekcije, kreme, geli) 
  • -  analgetiki
  • -  hormonska terapija (zdravila za zmanjšanje neželenih učinkov pri stopalih)
  • -  terapevtska gimnastika (vrsta izbranih vaj je namenjena krepitvi)
  • -  fizioterapija ( terapija z udarnimi valovi, laserjem, ultrazvok, elektroterapija )
  • -  kirurški posegi (odstranitev je skrajni ukrep, ko nič drugega ne pomaga).

Če se kost poveča, je morda potrebna operacija. Operacija vključuje popravilo ahilskega tendinitisa ali tendinoze in odstranitev kosti. Simptoni se lahko pojavijo v oteženem območju na hrbtni strani pete kosti ( kalcaneus ). Bolečina se lahko razvije tudi ob gibanju gležnja in zaradi draženja Ahilove tetive.



                     RTG  pokaže ali je na peti rastoči koščeni izrastek          

Naročil sem se za pregled pri ortopedu. Predno sem prišel na vrsto, je trajalo kar nekaj mesecev. Pri pregledu (opravil RTG) je potrdil moje ugotovitve (koščeni izrastek - osteofit), torej Haglundova deformacija. Priporoča mi čimveč razteznih vaj, dobro sproščanje tetive ob daljšem mirovanju ter pred začetkom teka. Vsak dan redno izvajam razne raztezne vaje. Obiščem fizioterapevta ter hodim na terapije z udarnimi valovi (ESWT). Ena terapija traja 20 min in stane 60 EUR. Po 5- ih terapijah končam, ker se stanje ni nič izboljšalo. Še naprej se ukvarjam s tekom, vendar v manjšem obsegu. Pomagam si z raznimi kremami, geli (smrekova smola, Mobilat - gel, ...). 




                                    Terapija z udarnim valovanjem

Po enem letu in pol se stanje ne izboljša, temveč se poslabša. Pri vsaki nekoliko večji obremenitvi nastane bolečina, ki mi onemogoča ukvarjati se s tekom. Obisk ortopeda pove, da je narastišče Ahilove tetive v celoti zadebeljeno z rezistenco, koščeno eksostozo. Ultrazvok pokaže, da je Ahilova tetiva brez posebnosti, na samem narastišču pa so vidne koščene naplastitve, prav tako kalcinacije, minimalen edem. Ponovno RTG slikanje. Ortoped me premesti v UKC Maribor (ortopedska ambulanta). Zopet se je treba naročit ter čakanje. Ko pridem na pregled me ortoped napoti na fizoterapijjo, ki zahteva osem terapij (elektro  - diadimanski tokovi, ultrazvok, laser) :

-  Diadinamski tokovi (DD): pri tej obliki tokov se vzpostavita dve frekvenci, srednja in nižja, ki stimulirata obnovo tkiva ob majhni razdraženosti kože.

Ultrazvočna terapija je terapija z zvočnim valovanjem visokih frekvenc, ki jih človeško uho ne zaznava. UZ valovanje v globini na mehka tkiva deluje kot mikromasaža. Uporabljamo ga pri zdravljenju kroničnih vnetij, za mehčanje mišičnih zatrdlin in brazgotin ter v kasnejši fazi poškodb mišic, ligamentov in kit.

Laserska terapija učinkuje na celice kot biostimulacija, pomaga pri oskrbi celic s kisikom in tako pospeši celjenje. Uporablja se za zmanjšanje oteklin, bolečin in vnetja. Najpogosteje ga uporabljamo pri zdravljenju poškodb (zlomi, izvini, mišične poškodbe…) in pri različnih vnetnih stanjih (npr. epikondilitis).
Po nekaj mesecih čakanja, opravim z fizoterapijo. Stanje se ne izboljša. Občasno se še ukvarjam z tekom in večinoma vozim sobno kolo. Zopet mine pol leta, ko obiščem ortopeda. Ugotovi, da fizoterapije niso pomagale. Izda mi napotnico za MRI stopala. Po treh mesecih se zopet pojavim pri ortopedu. Na podlagi izvidov in mnenju specialista radiologa mi da vedeti, da je edina rešitev operacija, čakalna doba 6 - 7 mesecev. Po sedmih mesecih dobim obvestilo, da imam v petek, 17.08.2018 sprejem v bolnico, zaradi operacije (predvidene osteotomije na petnici in kalkaneoplastike). Osteotomija je umetna prekinitev (umeten zlom) kosti na izbranem mestu in njena učvrstitev v popravljenem položaju. Namen je, da po predoperativnem načrtu kontrolirano prekinemo določeno kost ( z žago, s prevrtanjem ...) in jo potem učvrstimo v boljšem položaju. S tem razbremenimo delno okvarjen sklep.

V ponedeljek, 20.08.2018 zjutraj ob 07:45 so me operirali, v spinalni anesteziji. Operacija je trajala okoli 1 ure. Osteotomijo so mi fiksirali z HCS vijakom, rano zašili in sterilno pokrili. Naredili so mi tudi dva reza (najverjetneje zaradi kamere), enega na podplatu, drugega pa na zadnji strani pete. Gleženj so mi povili z povojem. Okrevanje po endoskopski kalkaneoplastiki je hitro. 





                                Endoskopska kalkaneoplastika pete   




                                Osteotomija fiksirana s HCS vijakom


            
                                                Noga po operaciji 
             

Endoskopska kalkaneoplastika pete link (video ) :   

-  https://www.youtube.com/watch?v=Ut20odukwj8

Haglundov sidrom link (video ) :

 https://www.youtube.com/watch?v=l36odvbspQI&feature=youtu.be

Tendinitis Ahilove tetive link (video ) :

-  https://youtu.be/R1NrgQY92KI

                                  
Naslednji dan greš domov. Šest tednov imaš čevelj (ortozo), pri hoji si pomagaš z berglamiNa vsake 3 dni redni prevezi pri izbranem zdravniku. Po 6 dneh se povoj odstrani. Odstranitev šivov - 14 dni po operaciji. Še 1 teden po operaciji si moraš vbrizgavati inekcije proti strjevanju krvi. Dobiš tudi protibolečinske tablete. Po 6 tednih kontrola pri ortopedu, opustitev  čevlja - ortoza ter bergel, priporoča razgibavanje. Po 8 tednih okrevanja sledi terapija v Termah Ptuj, ki traja 14 dni



                                                  Ortoza - čevelj



                                                  Hoja z berglami

V bolnici sem dobil čevelj (ortozo), ki ga moram nositi 6 tednov. Ponoči, ko sem šel spat sem čevelj odstranil, nogo podložil ter ga zjutraj ponovno namestil. Po prihodu iz bolnice sem šel drugi dan k osebni zdravnici na prevez. Dogovorila sva se, da bo za moje preveze poskrbela patronažna sestra, ki me bo obiskovala na domu. Čez dan sem večino časa ležal, poškodovano nogo sem imel podloženo, višja od srca, da mi je gleženj čim manj zatekal. Čas sem si krajšal z gledanjem televizije ter z obiskom na družabnem omrežju (facebook). Ker me je že vse bolelo od ležanja, sem se en dan pregrešil ter dosti hodil z berglami po stanovanju (celo po dvorišču), zato sem bil naslednji dan, ko je prišla patronažna sestra, kregan (preveč junaški), saj mi je skozi šive prišla kri. Potem sem se držal strogega počitka - razen, ko je treba na WC. Po 6 dneh mi je patronažna sestra odstranila povoj. Ker je bila koža okoli pete in gležnja suha (razpokana) sem začel z vsakdanjim mazanjem z ognjičevo kremo (vazelinska osnova) ali pa z šentjanževim oljem. Štirinajst dni po operaciji mi je patronažna sestra odstranila šive.




                                                    Odstranitev šivov


                            
                                                 Ognjičeva krema


                                                       Šentjanževo olje

Ko sem si peto in gleženj namazal z kremo ali oljem, sem si z roko rahlo zmasiral, nataknil nogavico ter namestil čevelj. Po 6 - ih tednih sem imel kontrolo pri ortopedu. Rekel mi je, da lahko opustim čevelj, pri hoji pa si občasno lahko en teden pomagam z berglo. Prvi koraki so bili boleči. Ugotovil sem, da bolečino lahko olajšam z nošenjem športnih copat. Oteklina je bila še zmeraj prisotna, zato sem si večkrat na dan pomagal z ledom. Počasi razgibavam nogo z sobnim kolesom. Po 8 -ih tednih okrevanja (15.10.2018) se odpravim na 14 dnevne terapije v Terme Ptuj. Najprej je sledil pregled pri zdravnici, kjer sem dobil tudi terapevtsko izkaznico. 






Ko so mi razkazali, kje je kaj, sem imel že prvo terapijo. To je bila magnetna terapija, ki traja 15 min.



                                              Magnetna terapija

Takoj zatem je sledila elektroterapija, ki prav tako traja 15 min.




                                                   Elektroterapija

Malo kasneje, pa sem imel asistirane vaje, kjer so mi naredili samo meritve poškodovane pete. Tako sem prvi dan zaključil s terapijami. Po 14. uri sem se namestil v sobo. Po kosilu sem izkoristil prosti čas za plavanje v bazenu ter podvodno masažo.

Poleg magnetne in elektro terapije sem imel  še vaje v bazenu, terapijo za zmanjšanje edema - otekline, asistirane vaje - razgibavanje gležnja in pete ter aktivne vaje - sobno kolo, tekalna steza (počasna hoja), vsako po 10 min. 

Vsak daljši prosti čas med terapijami sem izkoristil za plavanje v bazenu. V eni uri neprekinjenega plavanja sem naredil 60 dolžin petindvajsetmeterskega bazena. Popoldne, v prostem času, pa sem to ponovil. Tako sem na dan naredil skupaj dve uri neprekinjenega plavanja ali pa celo več. Obenem, pa sem si vsakič privoščil še daljšo podvodno masažo v bazenu. Časa za poležavanje ni bilo, ker sem ga 100 % izkoriščal.






                                       Noga po prvem tednu terapij

Po tednu dni terapij mi je oteklina skoraj čisto izginila, bolečine ni več. 

Stanje ob odhodu  - status : Prikaže simetričen ritem hoje. Zmore hojo po prstih in petah. Aktivno dvigne desni spodnji ud od podlage, gibljivost v desnem kolku, koleni in gležnju je funkcionalno primerna. Desni gleženj ni otečen, ni boleč, pritisk na desno peto ni boleč. Moč mišic za obe stopali ohranjena. 

Navodila za domov :
Pri gospodu ugotavljamo dober izvid po opravljeni balneorehabilitaciji. Gibljivost v desnem gležnju je funkcionalno primerna. Z naše strani svetujemo, da redno izvaja vaje, kot se jih je naučil pri nas.










                                      Stanje stopala po terapijah

Počasi so se moje terapije končale in napočil je dan za odhod domov. V času bivanja v Termah Ptuj sem preplaval 36,75 km ter opravil 13,45 h podvodne masaže.

Doma vsak dan redno izvajam vaje (okoli pol ure) ter 3x na dan vozim sobno kolo po 20 min. S tekom se še ne ukvarjam.

V torek 11.12.2018 sem imel kontrolo pri ortopedu, ki me je operiral. 

Status :  Desno stopalo : ob inspekciji večjih posebnostih ne vidim, bolečine ni.

Mnenje : Gospod lahko začne vse aktivnosti izvajat normalno.

Ko sem slišal te besede iz ust ortopeda, nisem mogel verjeti, da mi je dal zeleno luč, da se lahko začnem zopet ukvarjati z tekom. Priporoča mi, da na začetku začnem na razdalji do 5 km, nato pa postopoma razdaljo povečujem. 

Mislim, da sem bil tisti moment najsrečnejši človek na planetu, saj se mi je uresničila najbolj pričakovana želja, ki sem jo tako nestrpno pričakoval.



8 komentarjev:

  1. Miro, pozdravljeni.


    Hvala za zelo izčrpno poročilo o zdravljenju poškodbe in seveda čestitke ob uspešnem zdravljenju in novih tekaških podvigih. Imam eno vprašanje...

    Tudi sam se rekreativno ukvarjam s tekom in so mi sedaj na obeh petah diagnosticirali Haglundovo eksostozo. Težave sem imel že dve leti, a sem misli, da gre za vnetje Ahilovih tetiv in sem dal skozi različne fizioterapije (Tecar, manualna, udarni valovi...). No, sedja se je pokazalo, da bo potrebna operacija na obeh petah. Ortoped me je sedaj naapotil v čakalno vrsto na ortopedski kliniki, kjer pa so čakalne dobe tudi več kot tri leta, kar je za nekoga, ki se redno ukvarja s športom ena večnost in pol. Zato sem vas želel vprašati, kje so vam opravili operacijo, glede na to, da je bila čakalna doba )če prav razumem) 6-7 mesecev. Najlepša hvala za info in seveda vam želim še veliko pretečenih kilometrov, Rok.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Imam identično diagnozo na obeh petah.Jaz sem bila v petek pri dr. Mercu v Mariboru in je rekel, da je čakalna doba cca. 1 leto. V Ljubljani sem dobila datum v letu 2023 - se pravi 4 leta čakanja. Operira pa tudi samoplačniško in si na vrsti takoj.

      Izbriši
    2. Tudi meni so ponudili samoplačniško okoli 2000 EUR in si takoj na vrsti.

      Izbriši
    3. Jaz ne bom mogla čakat 1 leto, ker je že hoja problem. Meni je rekel 2400 eur.

      Izbriši
  2. Operacijo prestal v Valdoltri, toplice so mi odrekli, zanima me, če bi se na to lahko uspešno pritožil..
    Lp Stane

    OdgovoriIzbriši
  3. Jaz grem na operacijo k dr.Mercu v UKC MB čez cca. 3 tedne. Čakalna doba je bila 8-9 mesecev z napotnico pod hitro.

    OdgovoriIzbriši
  4. Gospod Miro, na FB sem vam poslala sporočilo. Meni so tudi zavrnili toplice, pa sem prestala enako operacijo kot vi in počasneje okrevam, ker nisem tako v formi, kot ste bili vi.
    Se mi lahko prosim oglasite na številko, ki sem vam jo napisala na FB? Hvala, LP

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ga Kaja vidim da ste imela podobno operacijo kot jaz in tudi meni so toplice zavrnili zanima me kdaj ste lahko zacela hodit brez bolecin ker jaz sem bila letos januarja in še vedno ne motem normalno hodit
      L.p.olga lamper

      Izbriši